Κλείστε ραντεβού στο
2410 257818
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας επενδύει το μεγαλύτερο μέρος της εσωτερικής επιφάνειας του βολβού και μετατρέπει τα οπτικά ερεθίσματα σε νευρικά, που μέσω του οπτικού νεύρου καταλήγουν στον εγκέφαλο.
Η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς λέγεται «ωχρά κηλίδα» και είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση. Η ωχρά κηλίδα μπορεί να προσβληθεί από πολλά νοσήματα. Το πιο συχνό παρουσιάζεται στις πιο προχωρημένες ηλικίες και ονομάζεται ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς.
Υπάρχουν δύο μορφές ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς: Η ξηρή μορφή και η υγρή μορφή.
Η ξηρή μορφή είναι η πιο διαδεδομένη (80% των περιπτώσεων) και είναι λιγότερο επικίνδυνη. Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή τη μορφή, παρά μόνο κάποια ειδικά συμπληρώματα διατροφής. Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που πάσχουν από ΗΕΩ ξηρού τύπου να εξετάζονται συχνά, γιατί μπορεί η ΗΕΩ ξηρού τύπου να εξελιχθεί σε υγρού τύπου μορφή, που είναι και η πιο επικίνδυνη.
Η υγρή μορφή χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία παθολογικών χοριοειδικών αγγείων κάτω από την ωχρά.
Τα πρώτα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της υγρής ΗΕΩ είναι η μεταμορφοψία και η θολή όραση. Οι ευθείες γραμμές φαίνονται παραμορφωμένες και καμπύλες. Στα προχωρημένα στάδια της υγρής ΗΕΩ δημιουργούνται αλλοιώσεις, οι οποίες καταστρέφουν τα φωτοευαίσθητα κύτταρα της ωχράς και το τελικό αποτέλεσμα είναι η απώλεια της κεντρικής όρασης.
Τελευταία εξέλιξη στην αντιμετώπιση της υγρής μορφής είναι η ενδοϋαλοειδική έγχυση ειδικού φαρμάκου. Τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι το Lucentis (Ranibizumab), EYLEA (aflibercept solution for injection) και το Avastin (Bevacizumab). H όλη διαδικασία είναι ανώδυνη, σύντομη και δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο.
Ενημερωθείτε αναλυτικότερα για την Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας εδώ.
Κάντε το Test για την Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας εδώ.
Το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, είναι το σημείο στο οποίο εστιάζεται το φως, όταν κοιτούμε ένα αντικείμενο. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την κεντρική, ευκρινή μας όραση καθώς και για την αντίληψη των χρωμάτων.
Η οπή της ωχράς είναι ένα μικρό σχίσιμο στην περιοχή της ωχράς κηλίδος. Όταν αυτό συμβεί, η όραση γίνεται θολή και παραμορφωμένη στο κέντρο.
Η οπή ωχράς σχετίζεται με την εκφύλιση του υαλοειδούς, που είναι το ζελέ που γεμίζει το 80% του εσωτερικού του ματιού. Το υαλοειδές φυσιολογικά είναι κολλημένο στον αμφιβληστροειδή, ωστόσο καθώς μεγαλώνουμε συσπάται, έλκει την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς και μερικές φορές προκαλεί μία ρωγμή στην ωχρά κηλίδα, που ονομάζεται οπή ωχράς. Σπανιότερα οπή ωχράς μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με υψηλή μυωπία, μετά από τραύμα, ή ασθενείς με χρόνιες οφθαλμικές παθήσεις, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Η οπή ωχράς εμφανίζεται περισσότερο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Περίπου το 70% των ατόμων αυτών είναι γυναίκες.
Η οπή ωχράς θεραπεύεται με μια χειρουργική επέμβαση η οποία ονομάζεται Υαλοειδεκτομή. Η τεχνική περιλαμβάνει την αφαίρεση του υαλοειδούς, σε συνδυασμό με την ένεση μιας μεγάλης φυσαλίδας αερίου στο εσωτερικό του ματιού. Η εγχείρηση δεν είναι επώδυνη και συνήθως εκτελείται υπό τοπική αναισθησία.
Η όραση θα είναι πολύ θολή για 2 εβδομάδες τουλάχιστον μετά την επέμβαση. Εξαιτίας του αερίου θα δείτε μια μεγάλη μαύρη μπάλα να καλύπτει το οπτικό σας πεδίο. Αυτή η μπάλα θα κινείται με τις κινήσεις του ματιού και θα εμποδίζει την κεντρική σας όραση για μερικές εβδομάδες. Βαθμιαία θα γίνεται μικρότερη και μπορεί να σπάσει σε μικρότερες μπάλες, πριν αυτή εξαφανιστεί. Το μάτι θα παράγει υγρό που θα αντικαταστήσει τον όγκο του αερίου, το οποίο βαθμιαία θα απορροφηθεί τελείως από τον οργανισμό.
Η επέμβαση επιτυγχάνει το κλείσιμο της οπής στο 95% των περιπτώσεων. Η τελική όραση, μετά από την επιτυχή επέμβαση, αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την προεγχειρητική, ωστόσο μπορεί να απαιτήσει έως και έξι μήνες για να επιτευχθεί. Θα πρέπει να τονιστεί, ότι είναι πιθανό να αναπτύξετε καταρράκτη, ο οποίος συνήθως πρέπει να χειρουργηθεί μέσα στα 2 πρώτα χρόνια από την επέμβαση.
Φανταστείτε ότι το μάτι είναι μια κάμερα και το φιλμ είναι ο αμφιβληστροειδής. Η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς ονομάζεται ωχρά κηλίδα και όταν η λειτουργία της διαταραχθεί, εργασίες που απαιτούν υψηλή ευκρίνεια, όπως η αναγνώριση προσώπων ή η παρακολούθηση τηλεόρασης, γίνονται πολύ δύσκολες ή αδύνατες.
Σε μερικούς ανθρώπους, συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών, μπορεί να αναπτυχθεί μια μεμβράνη σαν ζελατίνη, η οποία επικάθεται πάνω στην ωχρά και ονομάζεται ιδιοπαθής επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη.
Για ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2410 257818.