Πώς επηρεάζει τα μάτια ο σακχαρώδης διαβήτης?
Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τα μάτια με διάφορους τρόπους. Οι πιο συχνές παθήσεις και συμπτώματα που προκαλεί είναι τα ακόλουθα:
Παροδική θόλωση της όρασης
Η όραση μπορεί να επιδεινωθεί παροδικά για μερικές μέρες ή εβδομάδες, όταν η τιμή του σακχάρου στο αίμα είναι υψηλή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο φακός του ματιού αλλάζει σχήμα. Η θόλωση της όρασης συνήθως βελτιώνεται με την καλή ρύθμιση του σακχάρου.
Πριν την εμφάνιση της αποκόλλησης, συχνά εμφανίζονται λάμψεις με τη μορφή αστραπών ή μαύρα σημαδάκια σαν ¨μυγάκια¨, που παίρνουν τη μορφή διαφόρων σχημάτων ή μοιάζουν με ιστό αράχνης.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως όλα τα παραπάνω συμπτώματα ΔΕΝ προκαλούν σε καμία περίπτωση αίσθημα πόνου. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι οι λάμψεις και τα ¨μυγάκια¨ είναι συνήθη συμπτώματα και δεν σημαίνουν απαραίτητα πως συνυπάρχει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
Ωστόσο, η παρουσία τους επιβάλλει σχολαστική οφθαλμολογική εξέταση, με χρήση σταγόνων που διαστέλλουν την κόρη του ματιού, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξης ρωγμών ή αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.
Καταρράκτης
Ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη έχουν την τάση να αναπτύσσουν καταρράκτη γρηγορότερα από το φυσιολογικό. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική αφαίρεση του θολωμένου φακού και αντικατάστασή του από ένα τεχνητό ενδοφακό. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αφαίρεση του καταρράκτη πρέπει να γίνεται μετά από ένα καλό έλεγχο του αμφιβληστροειδούς και θεραπεία τυχόν υπάρχουσας διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Σε αντίθετη περίπτωση, η αμφιβληστροειδοπάθεια συχνά χειροτερεύει ραγδαία μετά την εγχείρηση, επιφέροντας περαιτέρω επιδείνωση της όρασης.
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Η πιο σοβαρή από τις διαβητικές οφθαλμικές παθήσεις αφορά τον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού και ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Οι ασθενείς αυτοί εμφανίζουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά τον αμφιβληστροειδή. Τέτοιες βλάβες μπορούν να οδηγήσουν σε διαρροή από τα αγγεία, η οποία, όταν αφορά την ωχρά, έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση της κεντρικής όρασης (διαβητικό οίδημα της ωχράς). Άλλες φορές η απόφραξη των αγγείων του αμφιβληστροειδή συνοδεύεται από την εμφάνιση νέων ανώμαλων αγγείων, τα οποία έχουν την τάση να αιμορραγούν, προκαλώντας μείωση της όρασης.