• Κλείστε ραντεβού στο 2410 257818

ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Τι είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς?

Ο αμφιβληστροειδής στηρίζεται στο τοίχωμα του οφθαλμού. Αν υπάρξει κάποιο ρήγμα σ΄ αυτόν, τότε υγρό μπορεί να εισέλθει, προκαλώντας αρχικά χαλάρωση της στήριξής του και στη συνέχεια αποκόλλησή του (ξεκόλλημα), όπως ακριβώς ξεκολλά μία ταπετσαρία από έναν τοίχο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει διαταραχή στη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς, ο οποίος αδυνατεί να δημιουργήσει καθαρή εικόνα, κάνοντας την όραση θολερή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς?

Το πιο συχνό σύμπτωμα της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή είναι μια σκιά που απλώνεται εμπρός από το προσβαλλόμενο μάτι σαν κουρτίνα και μπορεί να εμφανισθεί από οποιαδήποτε κατεύθυνση (από πάνω προς τα κάτω ή αντίθετα, από δεξιά προς τα αριστερά ή αντίθετα). Στην περίπτωση που η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή προχωρήσει τόσο ώστε να περιλαμβάνει την ωχρά κηλίδα, ελαττώνεται σημαντικά και η κεντρική όραση του ασθενή.
Πριν την εμφάνιση της αποκόλλησης, συχνά εμφανίζονται λάμψεις με τη μορφή αστραπών ή μαύρα σημαδάκια σαν ¨μυγάκια¨, που παίρνουν τη μορφή διαφόρων σχημάτων ή μοιάζουν με ιστό αράχνης.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως όλα τα παραπάνω συμπτώματα ΔΕΝ προκαλούν σε καμία περίπτωση αίσθημα πόνου. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι οι λάμψεις και τα ¨μυγάκια¨ είναι συνήθη συμπτώματα και δεν σημαίνουν απαραίτητα πως συνυπάρχει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
Ωστόσο, η παρουσία τους επιβάλλει σχολαστική οφθαλμολογική εξέταση, με χρήση σταγόνων που διαστέλλουν την κόρη του ματιού, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξης ρωγμών ή αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

Ποια είναι η θεραπεία?

Αν προβείτε σε άμεση εξέταση και διαπιστωθεί η ύπαρξη ρήγματος στον αμφιβληστροειδή, η θεραπεία συνήθως αφορά την εφαρμογή Laser. Με αυτό τον γρήγορο τρόπο κλείνει το άνοιγμα και αποτρέπεται η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή.
Ωστόσο, στην περίπτωση που έχει ήδη προκληθεί αποκόλληση του αμφιβληστροειδή, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή της. Μία τέτοια εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία από ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό οφθαλμίατρο, που ασχολείται με τη χειρουργική των παθήσεων του οπίσθιου τμήματος του οφθαλμού.
​Οι πιθανότητες να διορθωθεί η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή με μία μόνο επέμβαση είναι περίπου 90%.

Πόση από την όραση που έχασα θα επιστρέψει,εάν η εγχείρηση πετύχει?

Αυτό εξαρτάται από την έκταση και τη διάρκεια της αποκόλλησης. Σε όλες τις περιπτώσεις που θα επανακολληθεί επιτυχώς ο αμφιβληστροειδής, η ¨σκιά¨ που προκαλείται από την αποκόλληση θα εξαφανιστεί.
Ωστόσο, εάν στην αποκόλληση συμμετείχε και η ωχρά κηλίδα, δηλαδή το τμήμα του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση, αυτή σπάνια διορθώνεται πλήρως. Όσο περισσότερο διάστημα έμεινε ελαττωμένη η κεντρική όραση πριν την εγχείρηση, τόσο λιγότερη από αυτή θα ανακάμψει στο επίπεδο που ήταν πριν να εμφανιστεί η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Τι θα συμβεί αμέσως μετά την εγχείρηση?

Συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι την ίδια ημέρα χωρίς να χρειαστεί διανυκτέρευση στην κλινική. Το μάτι που χειρουργήθηκε θα είναι κόκκινο και ίσως χρειαστεί η λήψη ήπιων αναλγητικών (π.χ. Depon) για μερικές μέρες.

Σε περίπτωση που γίνει έγχυση αερίου μέσα στο μάτι θα πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα:

  • Θα πρέπει να τοποθετήσετε το κεφάλι σε συγκεκριμένη θέση για 5-10μέρες μετεγχειρητικά.
  • Η όρασή σας θα είναι ελαττωμένη μέχρι την απορρόφησή του σε μερικές εβδομάδες (1-6 ανάλογα με τον τύπο του αερίου).
  • Θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη καταρράκτη στο χειρουργημένο μάτι.
  • Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε υψηλά υψόμετρα ή η χρήση αεροπλάνου μέχρι την πλήρη απορρόφηση του αερίου.
  • Θα πρέπει να ενημερώσετε το χειρουργό σε περίπτωση που απαιτηθεί γενική αναισθησία πριν από την πλήρη απορρόφηση του αερίου.